Sukkulenter


Sukkulenter er meget varierende i størrelse, form og struktur. Deres skulpturelle form og blågrønne blade giver haven en helt ny dimension. De anvendes ofte som kantplanter i haver, hvor vejret er varmt, og i krukker som et iøjnefaldende blikfang. Sukkulenten kan også anvendes som stueplante, hvor den tilføjer noget smukt og originalt til dit interiør.

Sukkulenter dyrkes ofte indendørs eller i vinterhaver, da langt de fleste ikke kan tåle frost.   

Der findes et meget varierende udbud af sukkulenter fra pragtfulde og usædvanligt store agaver med kæmpe store og brede blade med kraftige torne til de små blågrå echeveriaer, der danner rosetter. Farverne varierer fra grøn, grå og gråblå til kaffefarvet, mørkebrun og næsten sort, som den populære Aeonium Zwartkop, som har fyldige og skinnende chokoladefarvede/sorte rosetter.          

Specialiserede planteskoler sælger mange forskellige varianter, men sukkulenter kan også købes i havecentre, hvor de ofte findes blandt stueplanterne.

De fleste sukkulenter udvælges på grund af deres blade. De kan blomstre selv i de koldeste måneder. For eksempel kan Echeverias, som har lyserøde stilke og klokkeformede lyserøde og gule blomster, blomstre både om vinteren og om foråret. 

Houseleeks (husløg) eller sempervivums og den store familie af kødfulde sedums er de mere hårdføre varianter. Selvom de er mindre glamourøse, så er deres stjerneformede rosetter meget smukke, når de dyrkes i grupper, der enten holdes i samme eller i kontrasterende farver, der varierer fra lysegrøn til rød og tobaksbrun. Spidsen på de grønne sempervivums kan være smukt kaminrød. Der findes endda varianter, der er dækket med net. Sempervivums blomster er kødfulde og høje og med lyserøde blomster på toppen.      

Sådan plantes sukkulenter

Sukkulenter egner sig godt til dem, der foretrækker planter, som er nemme at pleje, da disse planter trives med næsten at blive forsømt. Såfremt de vandes og gødes regelmæssigt vil de faktisk dø.  

De fleste sukkulenter kan ikke overleve frost eller dyngvåd jord. Hvis du planter dem udenfor, skal du være forberedt på at grave dem op og tage dem inden for eller placere dem i en vinterhave inden frosten sætter ind. Alternativt kan du plante dem i krukker eller kasser, hvorved de er nemmere at flytte rundt.  

Sukkulenter kan plantes i krukker hele året, mens det kræves at jorden er varm, hvis de plantes udenfor. Det er vigtigt, at jorden er veldrænet, da sukkulenter ikke kan tåle at stå i vand. 

Bland meget grus i jorden eller i en krukke med kompost, som primært bør bestå af næringsfattig jord, det optimale er at anvende en speciel kompost til sukkulenter. Vand lidt i begyndelsen og læg grus eller småsten øverst.   

Sukkulenter har brug for meget lys og en begrænset mængde vand. Bemærk at langt de fleste sukkulenter dør på baggrund af overvanding. For at opnå det bedste resultat bør jorden derfor stort set udtørre, før du vander den igen. 

De behøver ikke regelmæssig gødning, men vil have godt af, at der tilsættes et flydende gødningsmiddel engang imellem. Reducer gødningen efter vækstsæsonen og genoptag den, når vækstsæsonen starter.

Uldlus (pseudococcidae) er den største trusssel mod sukkulenter, specielt dem som dyrkes indendørs. De små, hvide insekter kan skade eller endda ødelægge planten, hvis de ikke kontrolleres. Til behandling anvendes insektsæbe.

Formering af sukkulenter

Sukkulenter har geniale måder at formere sig på, og gør det uden megen hjælp. Nogle sukkulenter som f.eks. Aloe Vera og Haworthias producerer sideskud rundt omkring hovedplanten, og disse kan forsigtigt fjernes og plantes. Agaver producerer sideskud, men disse kan være svære at fjerne fra hovedplanten, hvorved det kan være nødvendigt at skære dem af fra hovedplantens rod. 

Andre der har rosetter på stilkene som eksempelvis Aeoniums, kan skæres så det bare er stammen, der er tilbage. Når den er helet efter et par dage, kan man plante den, hvorefter den for det meste vil slå rødder.

Mange sukkulenter kan formeres ved at skære stilkene af, mens andre som eksempelvis echeveria, kan formeres med bare ét blad, som plantes opretstående i en smal kasse fyldt med grov plantejord.

Art: Assorted
Familie: Mange forskellige familier, deriblandt Crassulaceae, Agavaceae and Portulacaceae