Salat


Salat findes i mange varianter, og hvert år kommer der flere til. De vigtigste og de mest kendte varianter er:

Hovedsalt – Har brede og løstsiddende tykke blade.
Iceberg – Sprøde og tykke tætsiddende blade, som danner et kompakt “hoved”, er lyst i farven og har en delikat smag.
Romaine – Har en karakteristisk aflang form og er en smule bittert i smagen.
Pluksalat – Løse delikate blade, der sidder løst på stilken. De former ikke et hoved. Bladene er sprøde og har en neutral smag.

Sådan plantes salat

Salat trives i et tempereret klima og både ekstrem kulde eller ekstrem varme påvirker væksten. Hvis vejret er meget varmt, vil salatbladene blive meget bitre.

På planteskoler kan frøene sås hele året. Frøplanterne skal plantes ud, når de er ca. en måned gamle. Placer dem i rækker med omkring 25 cm mellemrum mellem hver og med en afstand på 40 cm mellem hver række. Salatfrø kan også sås direkte udendørs. Det ideelle tidspunkt er enten mellem februar og april eller mellem september og oktober. Så 2 gram frø pr. kvadratmeter i huller der er ca. 1-2 cm dybe.     

Jorden skal være løs, humusrig og veldrænet. Salaten bliver mere smagfuld, hvis jorden vandes regelmæssigt. Ideelt set bør jorden være pH-neutral, men den kan også være let sur. Forbered jorden på forhånd. Inden du sår frøene bør du gøde, og to uger efter at du har plantet frøplanterne ud, tilsætter du den samme gødning.

Hvornår du skal høste salat

Man høster salat, når det er blevet tilstrækkeligt stort og har mange blade. Det skæres af med en skarp kniv og ikke for langt nede ved stilken, så det har mulighed for at vokse igen. Du bør kunne høste 2-3 gange i løbet af sæsonen. En mellemstor høst er ca. 1,5 kg pr. kvadratmeter.

Læs mere om hvordan du med succes dyrker salat i din have her

Art: Lactuca sativa
Familie: Asteraceae

Du kan også være interesseret i at læse mere om...