Rhododendron


Rhododendronen findes i flere varianter, stedsegrønne og løvfældende. Bladene er for det meste ovale og mørkegrønne eller grå-grønne, store eller små, voksagtige eller læderagtige. Blomsterne sidder i klaser, og disse kan være klokke- , tallerken- eller tragtformede og sometider dufter de. De ses i flere forskellige farver, fra smukke pastelfarver som fersken, lyserød og citrongul til dybere farver som kirsebærrød, ildrød og lilla.    

De blomstrer fra midten af foråret til sidst på foråret, og blomstringen varer i flere uger. Rhododendroner anvendes ofte i parker og haver, fordi de vokser kraftigt, er grønne året rundt og blomstrer trofast. I parker og offentlige haver ligner de store, blomstrende rhododendroner et blændende farvespil på afstand, hvilket er et smukt syn, men i en almindelig have er de mindre rhododendroner på ca. 1,80 – 2 meter, som f.eks. Pink Pearl og Purple Splendour mere passende.

R yakushimanum, en kuppelformet, japansk stedsegrøn busk, som bliver 1-1,5 meter høj, har lyserøde tragtformede blomster, der i løbet af foråret afbleges og bliver hvide, og som i de senere år har været ansvarlig for mange hybrider såsom Percy Wiseman, Hydon Hunter og for nyligt i et tysk opdrætningsprojekt, de rigt blomstrende Fantastica og Rendezvous.     

Sådan plantes rhododendron

Rhododendroner og azaleaer trives i fugtig, sur hede- og skovjord og i delvis skygge. Den bedste placering er rundt omkring store krat og træer og i veldrænet jord. De har brug for neutral til sur jord og kan ikke tåle kalk. 

De bør ikke plantes så dybt, da deres rodsystem er overfladisk. Tilsæt organisk materiale i plantehullet og dæk det regelmæssigt med dette eller med bladjord.

Hvis det er muligt, så bør visne blomster fjernes for at modvirke produktionen af frø, som tager kraft fra nye vækstknopper.

Sidst på vinteren er det rette tidspunkt for beskæring af rhododendron.

Bayer Garden har speciel rhododendron gøding - se mere her

Formering af rhododendron

Enten tages halv-modne stiklinger sidst på sommeren eller aflæggere mellem midt på foråret og sidst på sommeren. I sidstnævnte tilfælde kan det tage op til 2 år før planterne udvikler et solidt rodsystem.

Art: Rhododendron
Familie: Ericaceae