Radiser


Radiser er rødder og vokser derfor under jorden. De er enten kugleformede eller cylinderformede. Farven kan være mørkelyserød, hvid eller nogen gange flerfarvet.

De modnes hurtigt, fra frøene sås til radiserne høstes går der omkring 25 dage, og sæsonen er lang og strækker sig fra først på foråret til sidst på sommeren.

Der findes også vintervarianter, som er sorte, har større rødder og er mindre populære. Fordelen ved at dyrke radiser er, at du kan nyde dem, du har sået om sommeren fra sidst på efteråret og hen på vinteren.

Sådan plantes radiser

Radiser vokser hurtigt og er nemme at dyrke, hvilket gør, at de er ideelle at så flere gange i løbet af sommeren. Samtidig er de gode til at udfylde huller mellem mere langsomt voksende grøntsager.  

Radiser har brug for meget lidt plads og kan dyrkes i jorden eller i større beholdere. Frøene sås direkte i den forberedte og stenfri jord eller i multi-purpose kompost. De foretrækker en fugtig og næringsrig jord, og hvis man sår dem om foråret, skal de placeres et solrigt sted, men i sommervarmen har de det bedst i halvskygge.

Så frøene tyndt i huller, du har vandet i forvejen på 1 cm dybde. Hvis det er nødvendigt, så tynd ud i skuddene, så de står 3 cm fra hinanden og rødderne har plads til at blive udviklet. Vand planterne regelmæssigt, da tørre tilstande vil gøre, at rødderne kan blive træagtige og uspiselige. Samtidig bør du ikke overvande, for så vokser bladene meget på bekostning af rødderne.

Radiserne høstes, når rødderne er modne, men pas på med ikke at lade dem være for længe i jorden, da det forringer smagen og strukturen. Hvis du høster i tide, er der også større chance for at undgå jordlopper, som laver mange små huller i bladene. Et net kan være medvirkende til at afhjælpe problemet. Snegle kan også give problemer, så bekæmp dem, hvis det er nødvendigt. Radiser kan holde sig et par dage i køleskabet, når de er vasket og lagt i en plastikpose. De smager dog bedre jo mere friske, de er.

Art: Raphanus sativus
Familie: Brassicaceae