Pæoner


Pæoner blomstrer sidst på foråret og kan have enkelte eller dobbelte blomster. De har klare, lysende farver og fås f.eks. i hvid, gul, lyserød, rød og violet. Nogle varianter har en tydelig mørk plet nederst på blomsterbladet.

Pæoner er populære for deres spektakulære blomster, som sidder højt oppe på stilken og har tætsiddende blomsterblade, og som ofte dufter. Der findes to slags pæoner: Paeonia officinalis (bonderoser) og Paeonia suffruticosa (træpæoner). De varierer i højden afhængig af sorten. Paeonia officinalis kan blive 80 cm høje, mens andre pæoner ligner små træer og kan blive 3 meter høje.

Sådan plantes pæoner

Pæoner bør plantes først på efteråret for at blomstre om foråret. Ved at plante pæonen på denne årstid, får rodknolden tid til at sætte sig inden vintervejret begynder. Hver jordknold placeres med mindst 80 cm mellemrum og i 7-8 cm dybde.    

Pæoner trives i delvis skygge og kræver basisk jord. Jorden bør forberedes et stykke tid inden plantningen finder sted ved at tilsætte kompostjord eller tørvemos der, hvor det er nødvendigt. Et godt dræn er også essentielt for at sikre, at pæonen blomstrer. 

Pæoner anses som vanskelige at få til at gro, og det kræver derfor ekspertise, da flere af dem har specielle behov. Den vokser desuden langsomt, og det tager ca. et par år, før den kommer op.

Formering af pæoner

Pæoner kan formeres ved deling. Den bryder sig dog ikke om at blive taget op, og bør forblive det samme sted i 7-8 år for ikke at risikere, at det går ud over blomstringen. Hvis man tager dem op før, kan det betyde, at de ikke blomstrer i op til to år. Deling bør finde sted om efteråret. 

Frøformering er også mulig, men det er en langsommelig proces, da de først spirer efter et par år, hvorefter det tager op til fem år før de blomstrer.

Art: Paeonia spp
Familie: Ranuncolaceae