Pære


Sådan plantes pæretræer

For at opnå det bedste resultat bør pæretræer plantes om efteråret. Pæretræer skal være podet, da det hjælper med at gøre træet mere modstandsdygtigt.

Størrelsen på træet er afhængig af den valgte grundstamme. Træerne skal stå mindst 3-4 fod (ca. 90-120cm) fra hinanden, så rødderne har godt med plads til at vokse og give træet meget næring, så det giver en god høst.

Nogle pæresorter, som f.eks. Conference, er selvbestøvende men langt de fleste sorter behøver mindst et træ mere, som blomstrer samtidig, for at en krydsbestøvning finder sted, og der sikres en god høst.

Træet trives generelt i et tempereret klima, mens nogle af de mere værdifulde sorter kræver varmere himmelstrøg. Det er et hårdført træ, der kan dyrkes i de fleste typer af jord, men det optimale er en let, veldrænet jord.  I tørre perioder har træet brug for regelmæssig vanding, men så snart træet begynder at blomstre, bør vandingen reduceres. Det er vigtigt ikke at vande træet for meget, da det påvirker kvaliteten. Efter høsten bør vandingen ophøre.   

Pæretræer skal beskæres regelmæssigt for at sikre en god høst og nogle gode frugter. Det er et træ, der vokser kraftigt, og det bliver svagt, såfremt det ikke beskæres korrekt. Fjern dårligt udviklede eller misformede frugter så tidligt som muligt for at sikre, at al næring går til de friske.

Sommerbeskæring bør kun udføres på de kraftigste træer, så der bliver en luftig trækrone. Beskær pæretræet efter den første høst i juni.

Sæson: Hvornår bør man høste pærer?

Pæretræer er løvfældende og vokser kraftigt. Hvis træet ikke beskæres, kan det blive 15 meter højt.

Barken på træet er grå, og bladene er ovale med lange stilke, lysegrønne i farven og smallere i toppen end i bunden.

Træet blomstrer sidst i marts og i ca. 3 uger. Blomsterne er oftest hvide, har fem kronblade og sidder i grupper. Efterfølgende begynder frugten at komme frem, og den kan høstes fra juni til oktober afhængig af sorten.   

Pærer høstes ofte før de er helt modne, og mens de stadig er ret hårde. De skal have lov til at modnes i et stykke tid, hvorefter de bliver blødere, og frugtkødet får en sødere smag. Pærer bør opbevares koldt efter de er høstet.

Art: Pyrus communis
Familie: Rosaceae

Du kan også være interesseret i at læse mere om...