Lilje


Liljen blomster typisk fra maj til oktober. Det er en prangende og velduftende blomst, der fås i mange farver f.eks. hvid, lilla, lyserød, gul og rød. Blomsternes udseende varierer fra tætsiddende trompetlignende kronblade til bøjede kronblade, der skaber en turbanlignende form.

Liljer bliver generelt 1 m høje, selvom f.eks. Lilium Primulinum var. Ochraceum kan blive over 3 meter. Afhængig af sorten producerer liljen mange blomster på dens høje, stærke stilke.

Sådan plantes liljer

Det er almindeligt kendt, at liljer er nemme at få til at gro, og derfor ser man dem ofte i blomsterbede og i store krukker.  Liljer trives i fugtig, blød og veldrænet jord, der bør være let sur og velgødet. Jorden bør forberedes i god til før plantningen finder sted, og der bør tilsættes masser af organisk materiale eller bladjord. Løgene bliver på samme plads i op til 5 år, så for at opnå succes med blomsterne, er det vigtigt at forberede jorden korrekt.

Liljer trives i sollys, og det ideelle sted at placere dem er et sted, hvor der er morgensol og delvis skygge om eftermiddagen. 

Placer løgene på f.eks. sand for at sikre et godt dræn og dæk dem med 5-8 cm pottejord. 

Formering af liljer

Liljer kan formeres ved at dele løget. Løget vil producere sideløg, som kan fjernes fra hovedløget og omplantes. Liljer kan også formeres ved frø, men det er en langsommelig proces, og det kan vare 5-6 år inden, de blomstrer. Selvom frøformering har den fordel, at liljen er mere modstandsdygtig over for plantesygdomme, så er løg at foretrække pga. de hurtige resultater.

I visse arter findes der yngleknopper i bladhjørnerne. Når disse er modne kan de fjernes fra liljeplanten og omplantes.

Art: Lilium spp
Familie: Liliaceae