Krysantemum


Krysantemum er blevet hybridiseret i Europa, Japan og USA, og er populære haveblomster til for eksempel blomsterbede og krukker, men den er også en trofast blomstrende stueplante.

Der findes en meget bred vifte af blomsterformer fra velformede knopper og perfekte runde pomponer til bellislignende blomster og til hvad der ligner store, uformelige moppehoveder eller smarte hatte fra 1960’erne. Krysantemum findes i mange farver f.eks. lyserød, gul og hvid samt i mere efterårsagtige farver som rust- og bronzefarvet og granatrød.

De to mest anvendte typer til udendørsbrug er florist Chrysanthemums, der primært dyrkes pga. dens store blomster og ikke på grund af selve planten. Denne plante er ofte med i diverse blomsterudstillinger. Den anden af de mest anvendte typer er en mere hårdfør havevariant af krysantemum, som producerer masser af små blomster. I modsætning til den mere sarte florist Chrysanthemums, så behøver denne plante ikke støtte og er mere tolerant overfor vind og regn.  

“Charm” varianterne af krysantemum er særdeles velegnede som efterårsplanter i krukker. De kan blomstre så meget, at det ligner farverige puder.

Sådan plantes krysantemum

Plant stiklinger der har slået rødder først på sommeren. Disse bør ikke placeres for dybt. Du kan også købe unge krysantemumplanter om foråret eller om efteråret. De bør vandes i tørre perioder og gødes for at fremskynde udviklingen af knopper.

Florist Chrysanthemums, der dyrkes pga. dens blomster, har brug for støtte, når den plantes, og dens rodstokke bør opbevares om vinteren. Den hårdføre havevariant kan skæres ned efter den er afblomstret, og den dækkes med et tykt lag dækningsmateriale for at beskytte den mod kulde om vinteren.  

Plantens vækst bør toppe, når den er ca. 20 cm høj, for at den danner sideskud og dermed bliver mere fyldig.  

Formering af krysantemum

Hårdføre krysantemumstauder kan deles efter blomstringsperioden, enten om efteråret eller først på foråret. Florists chrysanthemums kan formeres ved stiklinger om foråret. De danner rødder ved 10-15oC, og skal dyrkes i krukker på 7,5 cm.

Art: Krysantemum
Familie: Compositae/Asteraceae