Hyacinth


Hyacinten er en traditionel forårsblomst, der blomstrer i perioden fra marts til april, men enkelte hyacintarter kan dyrkes, så de blomstrer til jul. Hyacinter er høje, og blomsterne er klokkeformede, stærkt duftende og sidder i en klase for enden af stilken. Bladene er lange og smalle og let foldede.

Hyacinter findes i mange farver: Hvid, jul, lyserød, rød og blå. De bliver typisk 25-30 cm høje.

Sådan plantes hyacinter

Hyacinter trives i løs, veldrænet og næringsrig jord. Jorden forberedes inden plantningen, og der bør tilsættes sand eller gødning, såfremt det er nødvendigt. Løget plantes i løbet af efteråret mellem september og november, for at det blomstrer til foråret.   

Hyacinter foretrækker en solrig plads, men kan også plantes steder, hvor der er delvis skygge. Løgene plantes 10-12 cm dybt og med en afstand på 10 cm mellem hvert løg. Så snart kronbladene begynder at blive brune, bør blomsterne flyttes, så næringen i stedet går til de voksende blomster. Bladene lader man visne af sig selv, men stilkene skal skæres, når de er visne. 

Hyacinter egner sig også godt til at dyrkes i krukker. I en rektangulær kasse på ca. 40 cm kan man plante 7 løg. Hyacinter kan ligeledes købes i kasser uden jord, hvor der anvendes vand for at udvikle rødder og skud.      

Formering af hyacinter

Formering er mulig ved at fjerne sideløgene, der sidder på hovedløget. Hovedløget kræver tid til at genoprettes efter afblomstring. Dette vigtige tidspunkt giver hyacintløget mulighed for at skabe energi til næste blomstringsperiode det følgende år.

Sideløgene vokser på hovedløget indtil de er modne nok til at blive delt. Et enkelt hyacintløg kan producere adskillige planter inden for 3-5 år.  

Art: Hyacinthus orientalis
Familie: Liliaceae