Hosta


Hostaer beviser, at blade kan være ligeså fascinerende som blomster, og at de har ligeså stor indflydelse. Du kan vælge mellem ”guld” blade, varierende hvidkantede blade, guldfarvede blade eller dem med tydelige blågrønne farvenuancer.

Nogle blade ser næsten vatterede ud med tydelige ”syninger”. De kan være fra få centimeter i højden til store overdådige ”klumper” med en bredde på 2 meter.

Sådan plantes hostaer

Hostaer er uvurderlige haveplanter, fordi de fungerer godt som bunddække og trives i skyggen. De kan ikke tåle middagssol. Hostaer er også ideelle at have ved vandet.

Hostaer trives i humusrig jord og skal gødes med masser af bladjord hvert efterår. For at blive så frodige som muligt, bør de holdes fugtige og gødes med bladgødning i hele vækstsæsonen, hvilket er om sommeren.

Det store problem med hostaer er at holde sneglene væk og forhindre, at de ødelægger bladene. Hvis du har problemer med snegle i haven, kan du være sikker på, at de vælger dine hostaer frem for andre planter. Et sneglemiddel kan afhjælpe problemet.

Hvis du foretrækker at dyrke hostaer i krukker – hvilket gør det lettere at kontrollere dem – så virker vaseline eller et kobberbånd rundt på kanten af krukken afskrækkende. Et dækningsmateriale bestående af skarpt grus kan også hjælpe med at beskytte dine hostaer.

Formering af hostaer

Sunde hostaer danner med tiden klynger, og disse kan deles. Begyndelsen af foråret er det bedste tidspunkt at foretage dette på, men ideelt set bør nye planter ikke røres, før de er fem år gamle.

Anvend en gravegreb til at løfte planten med og del forsigtigt klumpen ved med fast hånd at hive den fra hinanden ved hjælp af to greb “ryg mod ryg”. Plant hver del af hostaen og tilsæt langsomt-frigivende kunstgødning og rigeligt med vand.   

Art: Hosta
Familie: Hostaceae

Du kan også være interesseret i at læse mere om...