Fresia


Fresia er en forårsblomst, der bør plantes mellem oktober og december. Den kan plantes af flere omgange i løbet af disse måneder for at den blomstrer over en længere periode. Fresia har tragtformede blomster, der peger opad i klaser med op til 8 blomster på hver stilk.      

Fresia fås i et utal af farver: Hvid, gul, orange, lilla og blå. De bliver op til 30 cm høje. 

Sådan plantes Fresia

For at opnå det bedste resultat bør fresia plantes i vintermånederne. De er forholdsvis hårdføre og foretrækker en masse sol og en veldrænet, fugtig jord. Oversvømmet jord forhindrer, at fresia blomstrer, og derfor bør dette undgås. Jorden forberedes bedst ved at tilsætte gødning et par uger før fresiaen plantes.  

Rodknoldene bør plantes med 3-4 cm mellemrum og 3-4 cm under jorden. Normalt dyrkes fresia af erfarne gartnere, da de er følsomme over for lave temperaturer og bør beskyttes mod frost om vinteren. Stilkene er svage og behøver ofte støtte, mens de vokser.

Formering af fresia

Fresia er teknisk set en staude, og derfor kan den være vanskelig at formere, og den behøver specielle forhold for at komme til at blomstre igen. Den kan formeres med frø eller skud. De skud der fjernes fra rodknolden er ofte nemmere at håndtere og kan plantes indendørs, hvorefter de vil blomstre til næste sæson.

Hovedknolden bør tages indendørs sidst på sommeren for at udtørre, hvorefter den er klar til at plantes igen om vinteren.  

Art: Freesia refracta, F. alba, F. corymbosa
Familie: Iridaceae