Forsythia


En del af forsythiaens charme skyldes, at den får mange små blomster med fire kronblade, som vokser på stilke uden blade og ligner gule forårsblomster. Avlere som måske ikke ønsker at have gule blomster i haven om sommeren, er glade for planten på tidspunkter, hvor der er færre farver.

Der findes varianter af forsythia, som er meget anvendelige som hækplanter, afskærmning, til espaliering op ad en mur eller som bunddække. Både Forsythia x intermedia Lynwood, der bliver 3 meter høj og Beatrix Farrand, der bliver 2 meter høj og har store blomster, har begge opret vækst og er gode hækplanter. Karl Sax, som bliver 2,5 meter høj får smukke farver om efteråret og har utroligt mange blomster om foråret. F Spectabilis er den velkendte sort med mørkegule og smalle kronblade.     

Sådan plantes forsythia

Forsythia er hårdfør og kan vokse stort set overalt, men den har det bedst i fuld sol. Hvis den placeres et sted, hvor der er delvis skygge, vil den producere færre blomster.

Plant forsythia i jord, der er velgødet og veldrænet.

Så snart blomsterne er visnet, skal de ældste blomstergrene skæres af for at busken forbliver busket og produktiv.

Formering af forsythia

Tag halvmodne stiklinger sidst på sommeren eller modne stiklinger, der plantes i riller om efteråret eller om vinteren. På de bredbladede sorter skal bladene skæres af for at formindske fordampningen.  

Art: Forsythia
Familie: Oleaceae