Dahlia


Dahlia blomstrer fra juli til november. Der findes forskellige typer af dahlia, der varierer i farve, udseende og størrelse.

Der er 2 kategorier:

  • Dværgvarianter som er 20-50 cm høje og med både enkelte og dobbelte blomster.
  • Høje varianter som kan blive helt op til 1,7 meter høje med store spektakulære blomster i klare farver.

Blandt de høje dahlia varianter er der en række andre klassifikationer:

  • Dekorative store blomster som kan blive 30 cm i diameter.
  • Semi kaktus, som er kendetegnet ved dens lange, smalle, pegende og ofte buede udseende, der ligner en vindmølle. 
  • Pomponformede blomster, som består af små, kugleformede symetrisk voksende blomster.
  • En halskrave dahlia har to rækker af blomster, en ekstern og en intern, som er strukket til en tynd linje, og som er meget kortere.
  • En enkelt blomst der ligner en bellis.

Dahlia har typisk stærke og klare farver lige fra hvid og gul til lyserød og rød.

Sådan plantes dahlia

Dahlia er forholdsvis nem at få til at gro, og den ses derfor ofte i haver, specielt i Nord Europa og i USA.

De trives i et varmt klima og kan ikke tåle frost. For at opnå det bedste resultat skal den plantes et lyst sted og i humusrig og velgødet jord. Jorden bør være forholdsvis løs og veldrænet, og den bør forberedes en måned før rodknoldene plantes. Såfremt det er nødvendigt, blandes det med kunstgødning. Hvis jorden ikke er løs nok tilsættes sand.

Dahlia bør plantes sidst i marts eller i maj, når der ikke længere er risiko for nattefrost. Afstanden mellem rodknoldene bør være 30-70 cm afhængig af typen. I et koldt klima plantes rodknoldene lidt dybere, ca. 10-15 cm, hvilket beskytter dem mod frost.  

Generelt er dahlia ikke tidskrævende. De svage stilke fjernes, når de er 10 cm høje og efterlader 3 stilke, når de bliver 20 cm lange. Storblomstrede varianter kræver, at stilken støttes.

Formering af dahlia

Dahlia kan nemt formeres med skud eller knolde. Når du deler knoldene, så være sikker på, at de har en frisk knop. Hver knold bør dyrkes et varmt sted, helst indendørs eller tidligt på foråret. Såfremt de plantes i fugtig og veldrænet jord, begynder de at skyde efter et par uger og kan deles når de er 2-3 cm.

Art: Dahlia spp.
Familie: Compositae