Blåregn


Blåregnen blomstrer sidst på foråret og først på sommeren, og den har hængende klaser af ærtelignende blomster på dens slyngende stilke. Blomsterne er typisk blå, men kan også være hvide og lyserøde eller mørk lilla og de dufter af peber og vanilje. Klaserne er ofte omkring 25 cm i længden, men kan blive helt op til 1 meter lange. De fjerlignende blade, de fløjlsagtige bælge og de modne træers krogede stammer er alle med til at gøre blåregnen meget indbydende.    

En blåregn bør udvælges nøje. Kinesisk blåregn, Wisteria sinsensis, som ofte blomstrer igen i en kort periode sidst på sommeren, kan blive 18-30 meter, mens japansk blåregn, Wisteria floribunda, er mindre kraftig og bliver omkring 4 meter.

Det bedste er at købe en plante i en krukke eller en anden beholder på en planteskole eller i et havecenter, så den er vegetativt formeret af en ekspert, i stedet for selv at så den, da blomstringen vil begynde flere år tidligere.    

Sådan plantes blåregn

Det er vigtigt for kvaliteten af blåregnen, at du udvælger en passende plads til den, så gør det med omhu. Du kan f.eks. plante den tæt på en mur, en stor pergola eller et træ.  Blåregnen bør plantes et sted, hvor der er fuld sol, for at give en masse blomster.

Blåregn vokser bedst i fugtig, gødet og veldrænet jord. Hvis jorden er kalkholdig vil det være godt at tilsætte lerrig jord til plantehullet.  

Vand planten rigeligt i starten, specielt når det er meget tørt i vejret.

I de første år skal du fokusere på at skabe en stærk ramme af grene gennem beskæring.

Store eksemplarer kan have behov for hård beskæring hvert år, hvilket gøres sidst på vinteren, så de ikke bliver for store. Om sommeren kan man beskære de nye skud, så fem eller seks knopper bliver tilbage. 

Formering af blåregn

Blåregn som formeres ved frø kan være mange år om at blomstre, og blomsterne er ofte af ringe kvalitet. Det er derfor hurtigere at tage stiklinger. Sidst på foråret eller først på sommeren kan du tage bløde stiklinger, der har mindst to sæt blade på hver.    

Fjern de nederste blade på stiklingen og skær, så den nederste knude er ca. 1 cm fra den underste del af stiklingen. Placer stiklingerne rundt kanten i en lille krukke fyldt med veldrænet pottejord og placer den et lyst sted med indirekte lys i eksempelvis et drivhus. Hvis du holder jorden fugtig, vil stiklingerne slå rødder inden for 4-6 uger.  

Art: Wisteria
Familie: Leguminosae/Papilionaceae