Forstå beskæring


Beskæring er en teknik, som går ud på at forme et frugttræ eller en plante, men også at bestemme, hvordan det skal vokse, hvor gammelt og kraftigt det skal blive og dets evne til at blomstre og bære frugt.

Kort sagt er beskæring, at grenene skæres på et bestemt tidspunkt, og der kræves særlig viden om træets eller plantens individuelle egenskaber for at få succes.

Hver enkelt træsort kræver sin egen særlige form for beskæring. Generelt går det ud på at fjerne eller forkorte unødvendige grene og nye rodskud.

Jo tykkere en gren er, jo sværere er det naturligvis at beskære den. Du skærer ikke bare en gren af for at give træet form, uden at tænke på dens betydning for hele træet.

Hvis træet bærer mange frugter, er det vigtigt at fjerne små eller misdannede frugter et par uger efter afblomstringen. Du kan forvente, at frugten falder af på naturlig vis, men det kan alligevel være vigtigt at tynde ud i dem og fjerne så mange, at der f.eks. på et æbletræ kun er en frugt for hver 8-10 cm.

Når du beskærer frugttræer på denne måde, øger det chancen for, at du får en høst af rigtig god kvalitet. I en have betyder det at have succes med sine frugttræer, at man opnår en god balance mellem at have et æstetisk tiltalende træ, der samtidig giver en rigelig høst af god kvalitet.

Man beskærer under træets hvileperiode, og den varierer afhængig af sorten.

Læs også om hvordan du vælger frugttræer