Sådan dyrker du dine egne grønsager


En god køkkenhave både begynder og slutter på køkkenbordet. Først som frø og til sidst som de dejligste retter. Begynd at så allerede nu.

Det er ikke mærkeligt, at vi bliver lykkelige, når det lykkes os at få et frø til at spire. Det er jordens fantastiske kredsløb, som udspiller sig, og vi beviser for os selv, at vi kan overleve i naturen. Men det er på tide at afmystificere processen med såning, prikling og ikke mindst nøglen til en vellykket avl: Gødning. Det er nemlig ikke så vanskeligt, som mange tror.

Lys og varme

Det starter ganske enkelt med et frø. Nogle frø kan sås direkte i haven som f.eks. gulerødder, sukkerærter og ræddiker, mens de allerfleste har brug for en længere spiretid, end det danske klima tillader. Det gælder især sorter, som trives bedst i en sydlig temperatur som f.eks. chili, græskar, squash, agurk, bønner, tomater, peberfrugt, blomkål og aubergine. Derfor bør du starte køkkenhaven med små frøpotter i en lun vindueskarm med masser af sollys. Læs på pakken, hvad hver enkelt frøtype har brug for, og vær omhyggeligt med at vande regelmæssigt. Når de første spirer kommer op af jorden, er fødslen et faktum, og du er i mål med trin et.

Husk: Såjord skal være porøs og rig på kvælstof. Top Start er et godt eksempel på et produkt, som kan give dig en god hjælp i starten.

Nu kan alting ske

Trin to er priklingen. Det betyder, at du vælger de stærkeste spirer og planter dem over i større krukker, eventuelt ud i haven, hvis det danske forår er mildt. Nu er du, som alle landmændene, prisgivet naturen og klimaet. Pas derfor godt på dine spirer, og hvis der kommer nattefrost, bør du overnatte køkkenhaven indendørs. Ser du tegn på, at snegle eller insekter vil spise grønsagerne, skal du handle hurtigt. Natria insektkoncentrat eller sneglemiddel er godt at have ved hånden, da de begge både bekæmper, beskytter og forebygger problemet. Vær også aktiv i kampen mod ukrudt, da det konkurrerer med dine planter om næringen. Det er bedst at fjerne det med hænderne, så snart det dukker op.

Husk: I denne periode skal du begynde at gødske for alvor. Gerne med kvælstofrig Natria universalgødning.

Charmeetapen

Der er kun lidt, der er lige så tilfredsstillende som at hente sine egne grønsager, og når du er selvforsynende på grønsagsfronten, er det bare at bolte sig med gryderne og fremtrykke en duftende raratouille, en sund grønsagslasagne eller måske en spændende salat. Men før du nyder afgrøden, skal den høstes, og det bør ske jævnligt i løbet af sæsonen. Efterhånden som planterne bærer frugt, er det bare at forsyne sig. Det fremmer yderligere vækst for planten, som måske endda kan give dig en lille forsyning, før efteråret kommer.

Husk: Efterhånden som du bruger af dine grønsager, har de brug for næring for at kunne fortsætte med at vokse. Gødsk regelmæssigt hver fjerne til sjette uge.