Den spiselige have


Spørgsmål og svar - den spiselige have

 • Er din plante placeret det rigtige sted? +

  Dette er det første spørgsmål, du bør stille dig selv, da forskellige plantevariationer har forskellige behov, og kun få af dem kan tåle alt slags vejr. På samme måde er jordbunden også en vigtig faktor. De planter, der kaldes hedeplanter (kamelia, azalea, rododendron, magnolia) tåler f.eks. ikke en meget sur jord. Andre planter som f.eks. cistus og hvidtjørn kræver en kalkholdig jord. Det er vigtigt at vide, hvordan man analyserer jorden, da hvilken som helst plante, der er placeret forkert er ekstra udsat for skadedyr og sygdomme, også selvom du forsøger at passe den efter bogen.

 • Hvordan undgås spredning af plantesygdomme? +

  Hold øje med dine planter regelmæssigt og fjern straks blade og grene, der viser tegn på sygdom (også selvom du ikke umiddelbart ved hvilken sygdom, der er tale om).  Fjern alle visne grene og stilke på træer, buske og roser og brænd dem, hvis det er muligt. Desinficer dine haveredskaber regelmæssigt. Undgå en monokultur, hvilket vil sige dyrkning af én planteart på et større areal gennem længere tid, da en monokultur er mere sårbar over for skadedyr og sygdomme.

  Læs mere om sygdomme hos planter på vores Plantedoktor

 • Hvordan opdager man, at planten er angrebet af skadedyr? +

  Bladene på planten hænger, nogle grene udtørrer, planten vokser ikke, og den begynder at mindskes. Hvis du berører stilkene, kan du mærke, at de er mindre kraftige. Skadedyr har sandsynligvis fortærret eller ødelagt nogle af rødderne.

  Læs mere om skadedyr og hvad du kan gøre for at slippe af med dem på vores Plantedoktor

Sygdomme eller skadedyr i haven?

Find løsningen til dit problem i vores Plantedoktor

Læs mere her